marți, 18 ianuarie 2011

Lucerna

    După ascensiunea de pe Titlis, cred că oricine își dorește o mică pauză. Iar pentru asta, orașul Lucerna, situat între Zürich și Engelberg, este locul perfect.
     De ce? Să o luăm pe rând...


Vizualizare hartă mărită

   O să încep cu cei care așteaptă cu înfrigurare să-și verifice poșta electronică, să le povestească pe messenger prietenilor despre locurile pe care  le-au vizitat sau să afle ultimele noutăți din presă. Pentru ei am o știre care o să-i bucure: Lucerna este primul oraș din Elveția cu acces fără fir la internet pe scară largă în spațiul public. Așa că veți putea accesa site-urile preferate aproape în orice loc din oraș, chiar și de pe malul lacului. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă înregistrați pe pagina care vă va apărea pe ecran la conectarea în rețea și veți avea 60 de minute de acces gratuit la internet.


    Dacă vă simțiți obosiți și aveți nevoie de puțină relaxare, o puteți găsi savurând priveliștea lacului Lucerna de la una dintre cafenelele din fața Muzeului de Artă. Desigur, vă puteți relaxa și făcând o mică incursiune pe lac cu vaporașele ( cu aburi sau fără ) care își au punctul de plecare tot în aceeași zonă. Dacă sunteți posesorul unuia dintre cardurile menționate în articolul despre Titlis, informați-vă înainte de a vă cumpăra biletul de vapor pentru că s-ar putea să beneficiați și aici de reduceri.
    Și dacă, în timp ce admirați lacul Lucerna sau râul Reuss, veți vedea multe lebede și rațe înotând în viteză în aceeași direcție, să nu vă speriați! Cel mai probabil unul dintre comercianții de pe mal le hrănește, așa că vă puteți pregăti aparatele foto.

„În sala de mese”
    Dacă v-au lipsit cumpărăturile, atunci puteți merge în zona comercială adiacentă Schweizerhofquai, dar și pe Pilatusstrasse. Veți găsi acolo multe magazine, dar și restaurante unde vă puteți potoli foamea. Alternative mai ieftine ar fi restaurantele cu autoservire din zona comercială sau cel din centrul comercial aflat la subsolul gării Lucerna. De asemenea, mai puteți merge la centrul comercial din Emmen, aflat la vreo 10 minute de centrul Lucernei.

Kapellbrücke și turnul de apă
    Să nu-i uit și pe cei cărora le-a mai rămas energie de consumat.
    Primul obiectiv pe care nu trebuie să-l ratați este Kapellbrücke, pod de lemn construit în secolul al XIV-lea și în interiorul căruia puteți vedea multe picturi. De fapt, podul a fost parțial reconstruit după ce a fost afectat de un incendiu în 1993. Acesta și turnul de apă octogonal ( 34m înălțime ), aflat undeva între cele două maluri, constituie monumentele reprezentative ale Lucernei. Dar asta nu înseamnă că nu mai este nimic altceva de vizitat. Dimpotrivă!
    Dacă vă veți continua drumul pe malul stâng al râului Reuss veți ajunge la Teatrul din Lucerna, la Biserica Iezuită și, undeva în spatele acesteia și mai departe de mal, la Biserica Franciscană.
    Mai în amonte veți întâlni un mic baraj folosit pentru regularizarea nivelului apei în lacul Lucerna, sistem ce a fost construit în 1859-1860.

Spreuerbrücke
    De la baraj mai aveți puțin până la Muzeul Naturii și Spreuerbrücke, un alt pod din lemn, care adăpostește, de asemenea, mai multe picturi și în care veți găsi și un mic altar. Din acest punct aveți mai multe opțiuni :
  • o luați la stânga, pe munte, spre castelul Gütsch, de unde puteți admira lacul, orașul și vă puteți plimba prin pădure. La castelul Gütsch puteți ajunge și luând trenulețul cu cremalieră de pe Baselstrasse.
  • mergeți înainte după care faceți la dreapta pe următorul pod ( Geissmattbrücke ) pentru a ajunge la zidul Musegg și la cele nouă turnuri ale sale ( din care se pot vizita doar trei : Schirmer, Zyt și Männli )
  • faceți dreapta pe Spreuerbrücke pentru a ajunge în zona cu magazine și restaurante

Alte obiective
  • Primăria ( Rathaus )
  • Am-Rhyn-Haus, unde puteți admira o colecție de tablouri de Picasso
  • Muzeul Transportului
  • Muzeul de Artă
  • Capela Sf. Petru
  • Leul muribund din Lucerna ( Löwendenkmal ), monument în memoria Gărzii Elvețiene care l-a apărat pe regele Ludovic al XVI-lea în timpul Revoluției Franceze
  • Grădina Ghețarului ( Gletschergarten ), aflată în apropierea „Leului muribund”
  • Kurplatz, piață în care se găsește și un pavilion unde se dau spectacole
  • Kappelplatz ( Piața Capelei )
  • Kornmarkt ( Piața de cereale )
  • Weinmarkt ( Piața de vinuri )
  • Hirschenplatz ( Piața Cerbului )
  • Mühlenplatz ( Piața Morilor )

    Și dacă tot am adus aminte de spectacole, trebuie să vă mai spun că în Lucerna au loc mai multe evenimente anuale interesante la care puteți lua parte :


Vizualizaţi Lucerna pe harta mărită  

    Iar dacă nu v-ați săturat de escaladat, în afară de Titlis, de la Lucerna mai puteți ajunge la alți doi munți interesanți : Rigi ( 1797,5m ) și Pilatus ( 2132m ), unde vă așteaptă multe atracții. Dar despre aceștia poate vă voi vorbi cu altă ocazie...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu